Als je op zoek gaat naar een nieuwe gietvloer, dan lijkt de prijs op het eerste oog wellicht relatief hoog. Maar wanneer je het spreidt over de jaren dat je er gebruik van kunt maken, blijkt een gietvloer juist erg goedkoop. Toch geven we graag wat meer uitleg over hoe de prijs van een gietvloer eigenlijk tot stand komt.

De kostprijs van een gietvloer uiteengezet

Gietvloeren kosten tussen de € 45,- en € 100,- per vierkante meter, inclusief installatie. Het grootste deel van de kosten komt neer op arbeid. Er zijn echter een paar dingen die je kan doen om te besparen op deze kosten, door een groot deel van de voorbereiding zelf uit te voeren. De bestaande vloer moet namelijk eerst verwijderd worden en de ondergrond moet volledig schoongemaakt worden. Vet, vuil en alles wat aan het oppervlak zou kunnen vastzitten moet verwijderd worden zodat de eerste laag van de gietvloer goed kan hechten aan de ondergrond.

Gietvloeren en vloerverwarming

Voorbereiding 

Voordat wij aan de slag gaan met het gieten van de vloer moet het oppervlakte eerst volledig vuil- en stofvrij worden gemaakt. Dit stukje voorbereiding hoeft niet veel tijd te kosten maar moet uiteraard wel gebeuren. Sommige mensen kiezen er dan ook voor om dit gedeelte zelf te doen om te besparen op de totaalprijs van hun gietvloer. 

Arbeid

Het grootste deel van de kostprijs van een gietvloer bestaat echter uit de arbeidstijd. Doorgaans moeten er minimaal twee vakmannen aan te pas komen om de vloer te gieten en vervolgens netjes af te werken. Dit proces duurt meestal 1 à 2 dagen.

Materiaal

Een andere factor die van invloed is op de kostprijs is het type epoxyhars dat wordt gebruikt. Er zit met name een verschil tussen de reguliere materialen en de watergebaseerde materialen, waarvan de laatste uiteraard goedkoper maar ook minder kwalitatief is. En bij een dikkere gietvloer is er uiteraard meer materiaal nodig.

Andere gietvloer mogelijkheden

Naast de reguliere gietvloer zijn er nog meer varianten die het bestuderen waard zijn. De belangrijkste zijn de epoxyvloer en vloercoating.

Epoxy vloer

In een industriële ruimte zoals een magazijn of een autogarage wordt er doorgaans gebruikgemaakt van een speciaal type gietvloer dat bestand is tegen hoge belasting. We hebben het hier over de epoxyvloer. Deze vloer is net even wat dikker dan de reguliere gietvloer en kost daarom enkele tientallen euro’s meer per vierkante meter.

epoxy-gietvloer

Epoxy gietvloer

Vloercoating

In ruimtes waar er weinig belasting op de vloer is, is het juist afdoende om een dunner type gietvloer te plaatsen, genaamd vloercoating. Met deze dunnere gietvloer is er minder materiaal nodig en is de vakman sneller klaar waardoor je direct bespaart op de kosten.

vloercoating bedrijfspand

Vloercoating

Vraag de prijs van jouw nieuwe gietvloer op

Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden op het gebied van gietvloeren. En de prijs is volledig afhankelijk van het aantal vierkante meters en eventuele speciale wensen die je in gedachten hebt. Wil je exact weten wat een nieuwe gietvloer in jouw ruimte gaat kosten? Neem contact op en vraag een offerte op maat aan.