Hoe wordt een gietvloer aangebracht?

Het laten leggen van een gietvloer is natuurlijk iets anders dan wanneer je kiest voor een laminaat, PVC of houten vloer. Waar het egaliseren van de vloer de enige overeenkomst is, is het goed om dit eens stap voor stap door te nemen. Vooral wanneer je voornemens bent op een gietvloer aan te schaffen, kan het inzicht geven in hoe het dus eigenlijk werk. Ook met het oog op bijvoorbeeld de kosten, maar ook wanneer je met het idee loopt om ook vloerverwarming te laten plaatsen. Kortom, reden genoeg om dit artikel even goed door te lezen dus!

Gietvloer leggen

Hoe lang duurt het ?

Het laten leggen van een gietvloer neemt zo ongeveer 3 tot 5 dagen in beslag. Dat komt doordat de vloer is opgebouwd uit een aantal verschillende lagen. Allereerst begin je natuurlijk met het voorbereiden van de ondervloer, waarna je vervolgens de eerste laag aanbrengt. Omdat deze lagen de tijd nodig hebben om goed te kunnen uitharden, is het dus ook logisch dat het even duurt voordat de vloer in z’n totaliteit is gelegd. Om je een idee te geven hoe dit werkt, leggen we het je hieronder stap voor stap uit.

Voorbereiden van de ondervloer

Een belangrijke eerste stap in het aanbrengen van een gietvloer, is het voorbereiden van de ondervloer. Dat houdt concreet is dat er wordt gekeken of de vloer egaal, recht, droog en schoon is. Is dit niet het geval, dan dient de vloer eerst te worden voorbewerkt. Dit gebeurt door middel van bijvoorbeeld het egaliseren van de vloer.

Primer

Is de ondervloer glad, dan is het tijd om de primer aan te brengen. Dit kun je doen op een aantal verschillende manieren. Gemiddeld duurt het zo ongeveer 12 uur voordat dit volledig droog is. Houd er overigens wel rekening mee dat het zo kan zijn dat de kosten wat hoger uitvallen. Er is namelijk op voorhand niet altijd te voorspellen hoe de ondervloer reageert. Dus heb jij online een vergelijk gemaakt voor het geld lenen van je vloer, dan is het wel fijn te weten of je nog wat ruimte in het budget hebt.

Schraplaag

De 3e stap is het aanbrengen van de schraplaag. Deze laag zorgt ervoor dat de laatste oneffenheden worden gelijk gemaakt, zodat de uiteindelijke gietvloer kan worden gelegd. Je kunt je dus wel voorstellen dat het een flinke klus is.

Het leggen van de gietvloer

Nadat de voorbereidingen allemaal klaar zijn en de eerste lagen zijn aangebracht, is het tijd voor de uiteindelijke gietvloer. Deze wordt stap voor stap aangebracht en heeft ongeveer 24-48 uur de tijd nodig om volledig te kunnen drogen en uitharden. Nadat dit is gebeurt, is het tijd voor de finishing touch.

Topcoating Nu de 1e 4 lagen zijn gelegd, is het tijd voor de laatste en ook tevens belangrijkste laag. Deze toplaag zorgt er namelijk voor dat de vloer krasbestendig wordt. Dus mocht er een keer iets vallen, dan is dit niet direct een probleem. Gezien de kosten van de vloer is het wel prettig te weten dat deze laag ervoor zorgt dat je vloer een stuk langer mooi blijft.

Ook interessant: