Waarom kiezen voor een gietvloer in 2023

Wat is een PU-gietvloer?

Een polyurethaan vloer, kortweg PU-vloer, is een kunststof gietvloer die over vrijwel elke ondergrond kan worden aangebracht. Polyurethaan is een vloeibare kunststof die vaak gebruikt wordt in verven en coatings.

Sinds de jaren zestig wordt het ook gebruikt in industriële gietvloeren. Denk aan de vloer in een ondergrondse parkeergarage.

Waarom een gietvloer?

Veel mensen kiezen voor een gietvloer vanwege de vele voordelen. Ze zijn niet alleen duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Bij een gietvloer zijn er ook geen vervelende naden waar vuil en stof in kunnen infiltreren. Omdat ze naadloos zijn, benadrukken gietvloeren de ruimte en creëren ze een gevoel van sereniteit in het interieur.

Gietvloer eetkamer

Bovendien zorgen PU-gietvloeren voor een goede geluidsisolatie en zijn ze ideaal voor mensen met een huisstofallergie omdat ze geen stof of vuil aantrekken. Als een kapotte kerstbel of kerst legging met mayo erop valt kun je het zeer gemakkelijk schoonmaken. Een ander voordeel is dat een gietvloer perfect te combineren is met (bestaande) vloerverwarming. Ook zijn er bij het leggen van een gietvloer vrijwel geen beperkingen wat betreft grootte en vorm.

Door het gebruik van verschillende kleurtinten kunt u een gietvloer volledig aanpassen aan uw persoonlijke smaak. Zo kunt u bijvoorbeeld marmereffecten of een betonlook creëren.

Met al deze eigenschappen is een PU gietvloer geschikt voor elke ruimte. Of u nu een gietvloer zoekt voor uw badkamer, woonkamer, slaapkamer, keuken of garage, een PU gietvloer past altijd.

Voordeel van een gietvloer: Hygiënisch

Wat zijn de voordelen? Zo’n vloer is zeer hygiënisch omdat hij naadloos gegoten is. Ze zijn vloeistofdicht en vuilafstotend, vloeistoffen dringen niet door. Over het algemeen kunnen ze tegen een stootje en dankzij de giet applicatie zijn ze geschikt voor elke ondergrond.

De uitstraling is strak en modern en de vloer kan bijvoorbeeld over de gehele begane grond worden gelegd, zodat woonkamer, keuken en hal naadloos op elkaar aansluiten. Er kunnen allerlei toplagen worden aangebracht, zoals antislip.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Omdat de vloer ultraglad is, zie je snel haren, stof en andere viezigheid, vooral bij strijklicht. De vloer kan vergelen of verkleuren. Dat zie je vooral bij lichte tinten en goedkopere vloeren. Ze zijn ook krasgevoelig; naaldhakken en/of kinderen op driewielers zijn niet aan te raden. Een goede krasvaste toplaag kan dit grotendeels oplossen. Het storten van de vloer kost veel tijd, reken op vier tot vijf dagen, waarin de ruimtes niet betreden kunnen worden.

Zelf een gietvloer aanbrengen is mogelijk, maar niet aan te raden. Zet een vakman of -vrouw aan het werk. Bij de aanschaf moet u letten op het type vloer, de kwaliteit van de grondstoffen en de laagdikte.

Ook interessant: