Kan een gietvloer op hout?

Voor het aanbrengen van een gietvloer is een ding cruciaal; een vlakke, droge en egale ondergrond. Vandaar dat een houten vloer op het eerste gezicht geen geschikte ondergrond lijkt voor een gietvloer. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden. Het is vooral een klus voor ervaren vakmensen. We praten je graag bij over de mogelijkheden van gietvloer op hout.

Waarom gietvloer op hout?

Waarom zou je eigenlijk een gietvloer op hout willen aanleggen? Kun je niet veel beter de houten vloer eruit slopen? Dat is inderdaad een betere optie, want dat scheelt tijd en geld om de houten vloer te egaliseren. Helaas is het alleen niet altijd mogelijk om een houten vloer weg te halen. Vooral bij renovatieprojecten zien wij vaak dat een houten vloer bijvoorbeeld dient als basisconstructie in het huis.  Als een houten vloer een draagfunctie heeft, dan is het onverstandig om die weg te halen. Gelukkig kan een gietvloer wel degelijk over een houten vloer worden gelegd.

gietvloer op hout

Voorwaarden en voorbereidingen

Zoals hierboven genoemd moet de ondergrond voor een gietvloer vlak en egaal zijn. Een houten vloer mag daarom geen losse planken of stukjes bevatten. Ook moet de vloer worden gecontroleerd op kwaliteit. Houten onderdelen van slechte kwaliteit moeten namelijk vervangen worden voor de gietvloer wordt gelegd. Wat verder belangrijk is, is dat de vloerverbindingen goed en solide zijn. Gaatjes en kiertjes moeten worden gedicht zodat het geheel een goede basis is als ondergrond. Hierna volgen nog een aantal controles voordat de gietvloer gelegd kan worden. De aanleg van een gietvloer op hout is dus een precieze en ingewikkelde klus. Daarom raden we je aan om altijd een specialist met jarenlange ervaring in te schakelen.

Nadelen

Gietvloer op hout is dus zeker mogelijk, ondanks dat het een arbeidsintensief proces is. We raden je aan om je ook enigszins in de nadelen van gietvloer op hout te verdiepen. Hierdoor begrijp je het complexe aanlegproces wellicht beter. Hout is namelijk natuurlijk materiaal. Dat betekent dat een houten vloer door luchtvochtigheid kan gaan krimpen of uitzetten. Laat je daarom altijd uitgebreid adviseren voordat je aan dit project begint. Ga in geen geval zelf aan de slag. Dit is alleen een klus voor vakmensen met jarenlange ervaring.

Geluidswerende laag

Een houten vloer als ondergrond voor een gietvloer kan soms voor geluidsoverlast zorgen. Dit komt omdat gietvloer op hout niet zorgt voor geluidsreductie. Gelukkig is er een oplossing. Je kunt namelijk tussen de gietvloer en de houten vloer een geluidsisolerende laag aan laten brengen. Deze laag wordt een ‘zweeflaag’ genoemd. Bijkomend voordeel is dat deze zweeflaag ook een isolerende functie heeft. Dit zie je terug op je energierekening. Reken echter wel een eenmalig extra bedrag tijdens de aanschaf van je gietvloer.

Meer informatie?

Gietvloer op hout is dus zeker mogelijk, maar laat je vooral uitgebreid adviseren. Iedere situatie is namelijk weer anders. Je kunt contact met ons opnemen voor advies. Wil je liever eerst een indicatie van de kosten? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.