Tips voor een duurzaam interieur

Steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk. We kiezen liever voor producten die lang meegaan, om zo min mogelijk het milieu te verontreinigen. Maar we kiezen ook voor duurzame producten omdat het ons uiteindelijk geld en moeite bespaard. We kopen minder maar beter. Dit zien we ook in architectuur en interieurontwerpen. Er bestaan energieneutrale huizen en bij de inrichting van je woning zijn er allerlei manieren om dit zo duurzaam mogelijk te maken. Wil jij ook jouw woning duurzaam inrichten? Dan geven we je in deze blog handige tips.

lichtgrijze gietvloer keuken

Tip 1: Kies de juiste verlichting

Kies voor lampen die energiezuinig zijn zoals LED-lampen en spaarlampen. Tegenwoordig zijn deze lampen in allerlei vormen verkrijgbaar. Je hoeft echt niet op stijl in te leveren. Is het bolletje kapot? Lever hem dan in bij een inleverpunt zodat hij op de juiste manier gerecycled kan worden.

Tip 2: Een duurzame vloer

Een gietvloer is een erg duurzame vloer. Bij de ontwikkeling van een gietvloer wordt de CO2 beperkt tot een minimum waardoor de vloer milieuvriendelijk is. Maar een gietvloer is vooral een erg sterke vloer die jaren meegaat.

Tip 3: Investeer in goede meubels

Wil je lang kunnen genieten van het interieur en ook zo min mogelijk het milieu belasten. Investeer dan in wat duurdere meubels die sterker zijn en op een milieuvriendelijke manier gemaakt zijn. Denk aan houten meubels van FSC hout. Heb je weinig budget? Dan kan je mooie meubels in tweedehandswinkels of op Marktplaats.nl vinden. Dit is zelfs nog duurzamer dan nieuwe meubels kopen.

Tip 4: Recycle en upcycle

Zoek eens op Pinterest of Instagram op #upcycling. Je kan echt de mooiste meubels en decoratie maken van allerlei items door ze te upcyclen. En iets wat weggegooid zou worden een nieuw leven geven is erg milieuvriendelijk.

Tip 5: Sta stil bij je beslissing

Ga je een nieuwe bank kopen? Denk dan goed na over je beslissing. Vind je die fluwelen blauwe bank die nu een trend is over 8 jaar ook nog leuk? Vaak kan je beter kiezen voor neutrale kleuren en ontwerpen, om het interieur verder je eigen twist te geven met decoratie als vloerkleden, kussens en vazen. Deze zijn veel goedkoper om te vervangen en makkelijker op te bergen of door te verkopen als je ze niet meer leuk vindt.

Tip 6: Kies voor duurzame verf

Veel verfsoorten bevatten giftige stoffen zoals parabenen. Die stoffen komen vrij bij het verven en het uitharden van de verf.  Dit geldt zelfs voor verf op waterbasis. Kies daarom verf met natuurlijke pigmenten zoals kalk of gips. Je betaalt er iets meer voor, maar het is beter voor het milieu en voor jezelf!

Bron afbeelding: Pinterest