Hoe krasbestendig is een gietvloer?

Hoe krasbestendig is een gietvloer?

Een gietvloer is mooi. De strakke gladde vloer is een aanwinst voor uiteenlopende interieurstijlen. Bovendien laat een gietvloer de ruimte vaak groter lijken. Daarnaast is een gietvloer ook praktisch en onderhoudsvriendelijk. Ook staat een gietvloer bekend vanwege het ijzersterke materiaal. Maar is een gietvloer ook krasbestendig? Of krijg je al gauw te maken met lelijke krasjes? We praten je bij.

Materiaal van de gietvloer

Zoals je misschien wel weet, zijn er in vloerenland verschillende categorieën van vloerbedekkingen. Een gietvloer valt in de categorie van ‘harde bedekkingen’. Harde bedekkingen wil zeggen dat deze categorie van vloeren harder is dan bijvoorbeeld tapijt of zeil. Een gietvloer is eigenlijk een combinatie van verschillende lagen die over elkaar heen aangebracht worden. Over het algemeen bestaat een gietvloer uit vier of vijf lagen. De bovenste laag is de toplaag. Deze ziet er hard uit, maar voelt juist comfortabel en zacht aan. Vandaar dat de toplaag niet helemaal krasvast kan zijn.

Is een gietvloer krasbestendig?

Een gietvloer is niet helemaal ongevoelig voor krasvorming. Dit komt omdat de dikte van de toplaag niet heel dik is. Toch zijn de andere bovenste lagen van een gietvloer juist wel weer heel flexibel. Zodoende wordt er wel degelijk krasvorming opgevangen. Ook kun je eenvoudig enkele simpele maatregelen nemen die de krasvorming tegen kunnen gaan.

Voorzorgsmaatregelen voor een krasvrije gietvloer

Wil je je gietvloer lang mooi en krasvrij houden, pas dan enkele simpele tips toe. Zo kun je bijvoorbeeld viltjes onder je meubels plakken. Op die manier zorgt het verplaatsen van een stoel bijvoorbeeld niet voor krasjes. Let ook op de kleine wieltjes onder je bureaustoel. Deze zijn vaak hard en scherp. Vervang deze liever door een zachtere variant. Een andere simpele tip is om een schoonloopmat voor je buitendeuren te leggen. Soms blijven er namelijk vuil of scherpe steentjes achter in je schoenzool. Deze kunnen lelijke krasjes maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om binnenshuis alleen nog maar sokken of pantoffels te dragen.

Vervangen van de toplaag

Het kan zijn dat na jaren intensief gebruik de toplaag aan vervanging toe is. Dit is te vergelijken met een houten vloer waarvan de laklaag opnieuw moet worden aangebracht. Het vervangen van de toplaag is een relatief eenvoudige en goedkope ingreep. Hierna kan je weer jaren van je gietvloer genieten.

Meer informatie

Wilt je meer weten of een gietvloer krasbestendig is? Je kunt met ons in contact komen door een offerte aan te vragen.  Dit is geheel vrijblijvend en zo heb je meteen een beeld van het kostenplaatje. Vraag vandaag nog een offerte aan, dan ontvang je binnen enkele dagen een op maat gemaakte prijsopgave voor jouw specifieke situatie. Eerst meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ook interessant: